2. heinäkuuta 2014

Parveke kukkimaan

Istuta korkein kasvi keskelle ja pienimmät ruukun reunaan.

Parvekeviljelijän ei kannata istuttaa parvekkeelle mitä tahansa kasveja. Kokonaisen parvekkeen täyttäminen kesäkukilla ja keittiökasveilla on kallis investointi, joten ensimmäisenä kesänä  täytyy miettiä värien lisäksi ainakin seuraavia asioita.

Porottaako aurinko parvekkeelle koko päivän, vai onko parveke varjon puolella? Jos parvekkeelle  paistaa koko päivän, kasvit läkähtyvät ilman varjoa ja viilennystä. Jos taas parveke sijaitsee pohjoisen puolella, eivät siellä viihdy kuin varjon kasvit.

Lasitetulla parvekkeella viihtyvät myös eksoottisemmat lajikkeet.

Onko parveke lasitettu vai onko se niin avoin, että sinne tuulee kovasti? Lasitettu parveke voi muuttua painostavan kuumaksi ilman tuuletusta, mutta suojaavien lasien ansioista siellä voi kasvattaa kasvihuoneolosuhteet vaativia kasveja kuten munakoisoa ja tomaatteja. Tuulisia olosuhteita taas eivät kovin herkät kukkivat kasvit kestä.

Kasvin tuotekortissa on tärkeää tietoa!

Parvekkeella kannattaa kurkottaa ylös! Koska parvekkeet ovat usein kapeita, ei lattialle voi laittaa pieniä ruukkuja, vaan ne täytyy nostaa ylös aurinkoon hyllyille, amppeliin tai pöydille.

Näin istutat parvekekasvit

Varaa kasvia varten sille sopivaa multaa. Tämä ei ole hifistelyä vaan kannattaa luottaa asiantuntijoihin ja antaa kasville sen tarvitsemia ravinteita, sillä multa on kasvien ruokaa. Istuta siis yrtit niille erikoisesti suunniteltuun yrttimultaan, mistä ne saavat kasvuun tarvittavat ravintoaineet. Kesäkukat taas kannattaa istuttaa kesäkukkamultaan, mihin on sekoitettu vettä pidättäviä rakeita ja kukkimiseen tarvittavia lannoitteita. Havukasvit ja hortensiat taas pitävät happamasta maasta, joten niiden tarpeita täytyy kunnioittaa ja käyttää havu-rodomultaa.


Basilika tykkää upottaa varpaansa ravitsevaan yrttimultaan.


Valitse ruukku huolella. Liian pienessä ruukussa kasvi ei pääse oikeuksiinsa ja multa kuivuu siinä nopeammin kuin isossa. Jos ruukun pohjalla ei ole reikää, tee sinne salaoja ruukkusorasta, kivistä, vanhoista ruukunpalasista tai paksusta sanomalehtikerroksesta. Salaojakerros saa olla 1/3 ruukun korkeudesta. Salaojan voi tehdä varmuuden vuoksi myös reijälliseen ruukkuun. Salaojan tarkoitus on suojata kasvia liialliselta kosteudelta ja pitää multa ilmavana, jotta juuret eivät mätäne.

Istuta kasvi samaan syvyyteen kuin se oli kaupan ruukussa. Kastele istutus heti kunnolla ja pidä se kosteana muutaman päivän istutuksen jälkeen, niin kasvi pääsee kotiutumaan kunnolla. Parvekeruukun voi huoletta aluksi istuttaa aivan täyteen ja siirtää sitten kasveja toisiin ruukkuihin kun kasvit alkavat asua liian ahtaasti.

Etelän kaunotar laventeli, pitää helteestä ja houkuttelee perhosia.

Istutuksen jälkeen kasvit tarvitsevat koko kesän aurinkoa, säännöllistä kastelua ja lannoitusta.
Mutta kun parvekkeen olosuhteet on selvitetty ensimmäisenä kesänä perusteellisesti, on kasvien valinta ja istutus jo paljon helpompaa seuraavana kesänä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti