5. heinäkuuta 2014

Oodi pellavalle

Rakastan pellavaa! Sen ryppyisyyttä, viileyttä ja kauneutta. Olen aina ollut pellavaan kallellaan. Minulla on ollut sitä aina, tai ainakin aina aikuisena, sekä vaatteissa, että kodintekstiileissä. Kaikki eivät hyväksy pellavan ryppyjä, mutta minusta ne ovat juuri "se " juttu! Katsokaa vaikka kuinka kauniisti valo tekee varjoja pellavan poimuihin, varsinkin valkoisen pellavan. Ja laadukas pellava kiiltää kauniisti!



Tähän asti minulla on ollut kotona melkein vain valkoista pellavaa, mutta sain tuparilahjaksi Balmuirin ihanan vaaleanharmaan pöytäliinan. Pöytäliina on hiukan liian pieni ruokapöydälleni, mutta keksin laittaa sen pöydälle kulmittain, ja niin se näyttää täydelliseltä.


Zizistä viime kesänä ostamani keittiöpyyhkeet.


Usein pellavalle annetaan pesuohjeeksi 40 astetta, mutta minä pesen pellavani aina hiukan kuumemmassa kuin pesuohje antaa luvan. Otan riskin. Mutta pellavasta tulee aina vain ihanampaa, kun se pehmenee pesussa. Pellavan ainoa huono puoli on se, että se kuluu käytössä. Esimerkiksi Tallinnan Zizistä monta vuotta sitten ostamieni pussilakanasettien tyynyliinat kuluivat yksinkertaisesti puhki. Onneksi niitä sai lisää. Ja vihdoinkin Zizi on avannut myös nettikaupan, ei tarvitse enää lähteä Tallinnaan asti vain pellavaostoksille. Zizin pellava on aluksi melko jämäkkää, mutta pehmenee pesujen myötä.

Myös H & M Homen -pellavamalliston tyynyliinoja voi
ostaa erikseen. Kuva H & M.

Pellava on aina silitettävä, tykkäsi siitä hommasta tai ei. Harvemmin nimittäin pellava kuivuu juuri siihen muotoon kuin sen haluaisi kuivuvan. Matkoilla pellavavaatteen silitys hoituu näppärästi laittamalla henkarilla oleva pellavavaate suihkun jälkeen kylppäriin roikkumaan. Kosteus tekee pellavalle hyvää ja oikoo käytössä tulleet rypyt. Oletko muuten huomannut, että pellava rypistyy Suomessa enemmän kuin esimerkiksi Italiassa? Se johtuu siitä, että meillä on täällä Suomessa niin kuiva ilmasto ( paitsi tänä kesänä) ja pellava nauttii enemmän kostean lämpimistä olosuhteista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti