18. kesäkuuta 2014

Mittumaaria!



Juhannus on perheelleni joulun ja pääsiäisen lisäksi tärkeä ruokajuhla. Juhannuksen ruokalista on vuosien saatossa keventynyt mutta jotkin ruoat vain pysyvät tiukasti listalla.

Juhannus on alkanut jo usean vuoden raikkaalla britakakulla ja puutarhakahveilla, jotka tarjoillaan päivällä vieraiden saapuessa. Sitten alkaa kova tohina ja ruokien kokkaaminen.





Odotteluruokana tarjoamme usein siikatartaria ja saaristolaisleipää sekä samaan tyyliin tehtyä vegevaihtoehtoa kasvissyöjille. Uudet perunat, tsatsiki ja cole slaw kuuluvat ruokalistalle aina, muu osasto vaihtelee fiiliksen mukaan. Mutta yleensä on tarjolla savustettua kalaa sekä grillattua lammasta ja kanaa.






Siikatartar

250 g valmiiksi graavattua siikaa (tai graavaa itse klik)
1 punasipuli
1 prk Creme fraichea
2 tl Dijon-sinappia
muutama tippa sitruunamehua
suolaa
pippuria
saaristolaisleipää tai muuta tummaa leipää

Silppua punasipuli aivan pieneksi kuutioiksi ja hienonna siikafile. Sekoita kaikki aineet keskenään (lisää Creme fariche vähitellen joukkoon, ettei seoksesta tule liian löysää), tarkista suola, mausta pippurilla ja sitruunamehulla. Leikkaa leivästä ohuita viipaleita ja levitä siikatartar leipien päälle. Nam!

Jälkiruokaa ei yleensä kukaan enää jaksa syödä ja niin, sehän tarjoiltiinkin jo päivällä.

Hauskaa juhannusta!



Juhannus




Minä avaan syömmeni selälleen
ja annan päivän paistaa.
Minä tahdon kylpeä joka veen,
ja joka marjan maistaa.

Minun mielessäni on juhannus,
ja juhla ja mittumaari,
ja jos minä illoin itkenkin,
niin siellä on sateenkaari.



- Eino Leino -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti