13. kesäkuuta 2014

Ilmari Tapiovaara

Sadepäivänä ei kannata jäädä kotiin mököttämään, vaan suunnata kohti museota. Minä kipaisin Designmuseoon katsomaan hienosti kuratoitua Ilmari Tapiovaaran 100-vuotisnäyttelyä. 


Domus-tuoli suunniteltiin alunperin Helsingin ylioppilaskunnan
opiskelija-asuntolan, Domus Academican,  asuntoihin lukutuoliksi
ja yleistilojen tuoliksi.

Monipuolisen uran tehnyt Tapiovaara (1914-1999) on yksi Suomen arvostetuimpia muotoilijoita ja sisustusarkkitehtejä. Hänen 50-luvulla suunnittelemiaan huonekaluja liikkuu alkuperäisinä edelleen kirpputoreilla ja antiikkiliikkeissä. Tämä kertoo vain suunnittelijan lahjakkuudesta suunnitella funktionaalisia, aikaa ja käyttöä kestäviä huonekaluja.


Fanett, huomaa pinnojen määrä!

Tapiovaaran tunnetuimmat tuolit ovat varmasti Fanett, Domus ja Mademoiselle. Näistä Domus- ja Mademoiselle-tuoleja valmistetaan uustuotantona. Milloinkohan saamme uusia Fanetteja markkinoille?


Fanett-tuolin luonnoksia.

Ilmari Tapiovaara oli erityisen hyvä suunnittelemaan tuoleja. Hyvän tuolin suunnittelu ei olekaan ihan helppo juttu! Hyvän tuolin nimittäin täytyisi olla paitsi mukava istua, myös kauniin näköinen, ergonominen ja käytännöllinen.


Lukki-tuolin versioita eri materiaaleista.


Näyttelyssä on Tapiovaaran tuotantoa uran alusta loppuun saakka. Mukana on mielenkiintoisia luonnoksia ja sisustussuunnitelmia sekä tarinoita Tapiovaaran elämän varrelta. Tiesittekö esimerkiksi, että Tapiovaara toimi myös kehitysyhteistyötehtävissä UNIDOn alaisena ympäri maailmaa?


Taitavasti käsin piirretyt suunnitelmat voittavat nykyaikaiset digipiirrokset
 mennen tullen.

 Upeasti käsin lyijykynällä piirretyt luonnokset ja suunnitelmat ovat ihana lisä näyttelyyn. Niistä näkyy Tapiovaaran varma tyyli ja huikea luovuus.


Tyylikkäästi suunniteltu näyttely alkaa jo portaikoista.


Ota siis kaikki irti sadepäivistä ja mene museoon nauttimaan taiteesta, luovuudesta ja lahjakkuudesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti