23. marraskuuta 2016

Makeaa joulunodotusta

Meillä leivottiin jo pari viikkoa sitten ensimmäiset, perinteiset, joulutortut. Kun ehdotin tyttärelleni jotain muuta kuin luumutähtitorttuja, hän katsoi minua hiukan kummasti. 

Samoin, kun sanoin, että mitäs jos paistettaisiin jouluksi paahtopaisti kalkkunan sijaan, sain tuimia katseita. Tyttäreni kysyi vakavana, että täytyykö kaikki tehdä jotenkin eri tavalla? 
Ei hyväksi koettuja perinteitä saa muuttaa.



No, nyt minä kuitenkin tein ihanan makeita omenaisia joulutorttuja. Ne ovat vähän niin kuin joulun harjoitustorttuja. Ne eivät nimittäin maistu niin jouluisille. Mutta hyviä ja ihanan makeita ne ovat.
Alkuperäisen ohjeen löysin viime talvena Tarte Tatin -blogista.



Omenaiset joulutortut
10 kpl

5 torttutaikinalevyä
4 pientä punaista omenaa
25 g voita
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl kanelia
Mantelilastuja
1 muna voiteluun
Tomusokeria

Tee näin
Laita uuni lämpeämään 220 asteeseen. Ota tainalevyt sulamaan pöydälle. 
Laita voi sulamaan pannulle. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Kun voi on sulanut, lisää sokeri ja anna sen sulaa. Kun sokeri on sulanut voin sekaan, lisää omenakuutiot. Anna omenoiden muhia voi-sokeri-seoksessa ja karamellisoitua n. 10 minuuttia. Täyte on valmis, kun sokeri on karamellisoitunut (näyttää kinuskilta) ja omenat ovat saaneet hiukan väriä. Varo polttamasta omenia! Lisää kaneli.


Ota täyte liedeltä ja anna sen jäähtyä.
Leikkaa valmiiksi kaulitut taikinalevyt puoliksi. Kauli neliöitä hiukan suuremmiksi ja ohuemmiksi. Sivele kananmunaa pensselillä neliön ulkoreunoihin. Lisää täytettä taikinaneliölle n. ruokalusikallisen verran.  Ripottele vielä mantelilastuja täytteen päälle. Taita taikinaneliö kolmioksi, voitele munalla ja ripottele mantelilastuja päälle.
Paista uunissa n. 12 minuuttia. Koristele tomusokerilla.


Ihanaa joulunodotusta!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti